Stef Kolman // OpenCarData

June 27th, 2011  |  Published in Technologie

Wat er allemaal in je auto zit en wat daarmee gebeurt, dat is sinds de introductie van computers in de auto onmogelijk geworden voor consumenten. Stef Kolman haalt dit echter zo boven water door middel van OBD-II, een universele standaard voor inspectie en diagnose van auto’s.

Het gaat hierbij niet alleen over emissiewaarden maar over het complete motormanagement, het monitoren van chassisdelen & accessoires en de diagnose van het controlenetwerk van de auto. Kortom: OBD-II is een gigantisch medisch paspoort van ons totale wagenpark. Stef begon met deze achtergrond aan OpenCarData, dat een aanzet wil geven om met eenvoudige consumententechnologie deze data uit te lezen, in te winnen en online te ontsluiten. Met als doel om iedereen die er nut uit kan halen een kans te geven dit te doen. 

Eén toepassing is inmiddels ontwikkeld: Auto Emissie Profielen. Autogebruik bepaalt het emissieprofiel. Deze toepassing maakt real time emissieprofielen van auto’s, waardoor de werkelijk gemeten CO2-uitstoot kan worden bepaald van 1 specifieke auto. Studenten Informatica van de Hogeschool Rotterdam hebben geholpen bij het ontwikkelen van uitleesmethoden van deze data.

Leave a Response